Wat is wandelcoaching nu eigenlijk?

Antwoord op een vaak gestelde vraag.

Wandelcoaching, wat is dat nou eigenlijk?

Dat wordt mij regelmatig gevraagd als ik vertel wat ik doe. Logisch, want het is voor veel mensen iets nieuws, of in ieder geval iets anders dan ze gewend zijn. Toevallig lichtte ik het zojuist aan iemand toe in een privé bericht en ik was zelf wel tevreden met deze uitleg, dus hierbij mijn visie op wat wandelcoaching is:

Je kunt via allerlei technieken en methoden mensen coachen. De basis van alle coaching is openheid, vertrouwen en luisteren. Nu kun je de meeste coach gesprekken ook buiten, al wandelend, voeren. Het liefst natuurlijk in een gebied met een beetje natuur, zoals een park, een bos, het strand of de hei. Een voordeel hiervan is dat je beweegt in plaats van (enigszins) stijfjes stilzit; je komt wat losser en kunt makkelijk je eigen ruimte innemen. Als je in de natuur loopt word je vaak rustiger, omdat de natuur gewoon zichzelf is en niks van jou vraagt. Daarbij zorgt het naast elkaar lopen dat je de ander niet steeds in de ogen hoeft te kijken, waardoor het delen van persoonlijke of gevoelig liggende verhalen makkelijker kan zijn. Op een dieper liggend niveau stimuleert het wandelen en daarmee bewegen van je ledematen ervoor dat je hersenhelften makkelijk met elkaar communiceren. Dit brengt je gedachten en gevoelens meer in balans, geeft ze spreekwoordelijk een beetje lucht.

Wandelcoaching gaat nog een stapje verder: bij wandelcoaching gebruik je wat je om je heen ziet als metaforen voor wat zich in je leven afspeelt. Je gaat associëren en voelen wat die associaties met jou doen. Bijvoorbeeld: je staat voor je gevoel voor verschillende keuzes. Misschien zijn er in de omgeving objecten te herkennen die deze keuzes kunnen representeren (bijvoorbeeld een boom, een struik en een bankje). Vervolgens kun je de verschillende aspecten van die keuze omschrijven, waarbij je, doordat het een object is buiten jouzelf, wellicht nieuwe dingen er aan ontdekt. Omdat je bijvoorbeeld ook de andere kant er van kunt zien, of een stukje verder kunt lopen om te ervaren wat je tegenkomt als je voor deze keuze gaat. Je kunt daardoor echt voelen wat elke keuze met je kan doen en waartoe je je het meest aangetrokken voelt. Geeft dit een beetje een beeld?

Ik merk dat de werking van wandelcoaching opgeschreven of verteld vaak een beetje ongrijpbaar is, maar als je er een beetje voor open staat en het eenmaal doet levert het een meer verankerd beeld over of inzicht in je situatie op. Je moet het ervaren om het te kunnen ervaren, zeg maar 😉