Breek Je Werkweek tip

Walk of Wisdom

“We leven in een boeiende tijd, waarin rituelen opnieuw worden uitgevonden. Vaak los van een religie <...> Een pelgrimsroute kan zoiets zijn.”

In deze tijd waarin iedereen druk is, zichtbaar ‘moet’ zijn op social media en veel mensen het gevoel hebben aan alle verwachtingen tegelijk te moeten voldoen, zijn momenten van bezinning en rust schaars geworden. Dus om in een keer van alle ellende af te zijn vertrekken we: we doen een ‘retreat en detox kuur’ in de Himalaya, een yoga week in Bali of een pelgrimstocht door Spanje. Want daar kunnen we wél vinden wat we zoeken. Een nogal prijzige hobby en tijdrovend bovendien. Kan dat niet kleiner, behapbaarder en dichterbij, met hetzelfde helende effect?

Ja. Kijk maar naar onze Islamitische medemensen, zij bezinnen zich elk jaar middels een vastenmaand, de Ramadan.

Maar ook voor de niet religieuzen onder ons is er hoop.

Afgelopen week ontdekte ik tijdens een dagwandeling in de Nijmeegse Ooijpolder een symbool. En dit symbool staat voor een moderne, Nederlandse pelgrimstocht: Walk of Wisdom. Een afstand van 136km, een week lang in stilte wandelen: telefoon en internet uit, even thuiskomen bij jezelf. Het enige dat je nodig hebt is goede schoenen, een rugtas en een retourtje Nijmegen! Lees meer op de site van Walk of Wisdom.

Als coach en als mens geloof ik dat je de grootste impact in je leven creëert door simpele, kleine veranderingen consequent door te voeren. Soms is het de bedoeling dat er een grootse en meeslepende verandering, reis, of ervaring plaatsvindt, maar het grootste deel van je leven beïnvloed je door kleine stappen te zetten.