Breek Je Werkweek tip

Durven zeggen “Ik kan niet” als jij alleen-tijd nodig hebt.

NB. Dit is niet de vrouw uit dit fragment

Afgelopen week was ik in de Soesterduinen, in gesprek met een introverte vrouw.

Ze vertelde me dat ze er in drukke weken vaak last van heeft als ze niet voldoende tijd heeft om alleen te zijn, om ‘niets’ te doen. ‘Niets’ is in haar geval: urenlang lezen, spelen met de hond, haken, wandelen of simpelweg thuis zijn. Alleen-tijd heeft ze dagelijks een paar uur, en maandelijks 2 a 3 weekenddagen nodig om alleen met zichzelf te zijn, om op te laden.

Wat ze doet om hiervoor te zorgen: ze plant in haar week bepaalde tijdsblokken (bijvoorbeeld hele avonden of weekenddagen) als ‘alleen-tijd’. Als iemand anders vraagt of ze die dag of avond kan, zegt ze simpelweg dat ze niet kan, omdat ze al een afspraak heeft.

Dat is het immers: Een afspraak. Met haarzelf. Omdat ze zichzelf kent, weet wat ze nodig heeft en daar tijd voor neemt.

Durf jij dit al? Lukt het?

De Breek-Je-Werkweek tip is een wekelijkse tip om meer grip te krijgen op jezelf en je (werkende) leven. Overzichtelijk, klein en direct toepasbaar. Opmerkingen, werkdilemma’s en -problemen of een oplossing die jij vaak toepast? Kom maar door!