Durf jij af en toe je pas te vertragen en te voelen?

Durf jij af en toe je pas te vertragen en te voelen?

Dit is Wilco, ik leer hem kennen op het Taribush Kuna festival in Dwingeloo. Wilco is een veelzijdig en gepassioneerd mens, een harde werker en een goede prater. Hij werkt onder andere als beeldend kunstenaar en gebruikt daarbij dingen die hij vindt in de natuur.

Wilco is een goede prater, dat zei ik al he? Hij is zo’n actieve prater, dat ik bijna onrustig word van naar hem luisteren.

Ik besluit met hem een stiltewandeling te doen, als tegenbeweging voor het actieve praten en bewegen. Eerst loop ik achter hem, maar ik merk al snel dat hij er een ferme pas in houdt. Ik ga voor hem lopen om het tempo te bepalen. Steeds rustiger ga ik lopen. Als we op een open plek in het heide gebied komen vraag ik hem hoe hij dit ervaart: een enorme rust is over hem heen gekomen. Hij IS echt in de natuur, hij ruikt, hij voelt de wind, hij proeft bijna de hars uit de bomen. In plaats van de natuur te zien als een middel voor zijn kunst, kan hij weer gewoon ZIJN en rustig kijken.

Later op de dag kom ik hem weer tegen en hij vertelt dat hij dingen voelt die hij al lang niet heeft toegelaten. Ruimte door rust.