Blog: Oplossing voor alledaagse frustraties

De fik d’r in!

Een auto die je bijna van je sokken rijdt, een vriend die een afspraak niet nakomt of een onbeschofte winkelmedewerker; simpele dingen die je vaak veel te lang boos en verontwaardigd achterlaten. En terwijl jij uit alle macht probeert tot tien te tellen, op je ademhaling te letten of het vanuit het perspectief van de ander te bekijken, blijf je toch vaak zitten met dat initiële gevoel van boosheid of frustratie. Want wat wil je in dat moment? Je frustratie uiten, je gelijk, revanche, verdorie!

Iemand de huid vol schelden of in elkaar timmeren is echter geen gewenste reactie. Het is jouw vervelende gevoel, dus je moet het in jezelf oplossen. Nu heb ik een sociaal geaccepteerde oplossing gevonden die voor mij heel goed werkt, want ja, ik heb hier regelmatig last van, vooral in de stad in het verkeer. En als oplossing gebruik ik, het zal je inmiddels niet meer verbazen, de natuur. En wel de elementen vuur, water, lucht en aarde. Zweverig? Nou niet echt, lees even verder…

Zweverig? Nou niet echt, lees even verder…

Je maakt gebruik van 2 simpele stappen.

  1. Kies een element, zoals Ash dat deed met Pokemon (“Pikachu! Ik kies jou!”).
  2. Associeer erop los, overdrijf je maatregelen, ridiculiseren mag!

Om de voorbeelden uit de introductie te nemen:

Situatie 1 Je zit op de fiets, je hebt voorrang, maar ineens scheurt de auto die je tegemoet komt langs en rijdt je bijna van je sokken. Stap 1. Je kiest VUUR! Stap 2: Een paar meter verder hoor je een harde knal, de auto staat in lichterlaaie! Alle andere weggebruikers gaan er omheen zitten met marshmallows.

Situatie 2 Een vriend zegt voor de tweede keer op de dag zelf een afspraak af. Stap 1. Je kiest WATER! Stap 2: Je staat met een zweep langs het zwembad en laat die vriend 300 baantjes zwemmen. Hij moet daarbij per arm tien van die oranje opblaasbandjes om. Hij mag er pas uit als alle 300 banen zijn voltooid. En dan samen naar de film!

Situatie 3 De winkelmedewerkster doet bij het retourneren heel erg moeilijk, gelooft je niet, ze weigert je item retour te nemen. Als je je hebt omgedraaid begint ze over jou te zeuren tegen een collega. Stap 1. Je kiest AARDE! Stap 2: Uit het systeemplafond boven haar zakt een hele berg aarde waaruit ze proestend probeert te ontsnappen, maar het blijft maar komen. Iedereen in de winkel moet er erg om lachen.

Wat je dus doet: je bekijkt de daadwerkelijke situatie en kiest op gevoel of op associatie een element (ik kies jou!) en je maakt een tweede plaatje (stripverhaal of filmpje) waarin je compleet afrekent met de persoon in kwestie, alles mag, zo luguber en gestoord als je hoofd het kan bedenken.

En wat gebeurt er: een gevoel van revanche, je hebt je vergeld. Maar belangrijker: je moet vaak zelf lachen om de bizarre of nare situatie die je hebt bedacht voor diegene. Bij mij komt er na de lach een: “Oooh dit mag je helemaal niet zeggen/denken, maar ik deed het toch!” Ken je dat gedichtje van ‘Ik ben lekker stout’ van Annie M.G. Schmidt? Dan snap je wat ik bedoel.

Door een nieuw plaatje aan de situatie te geven en te overdrijven los je een probleem op voor jezelf: je gevoel van frustratie verdwijnt en je blijft niet te lang hangen in een vervelende ervaring

Door een nieuw plaatje aan de situatie te geven en te overdrijven los je een probleem op voor jezelf: je gevoel van frustratie verdwijnt en je blijft niet te lang hangen in een vervelende ervaring. Je creëert ruimte in je lijf om weer ‘zen’ te reageren op de huidige situatie of een volgende die op je pad komt. Met als bijkomend voordeel dat de andere partij in het echte leven ongedeerd blijft, uiteraard. Daarbij maak je, door deze nieuwe ‘short movie’ te regisseren, een soort kopie opslag van de situatie in je hersenen aan. Waardoor je, als je aan de situatie terugdenkt, niet alleen de frustratie herinnert, maar ook jouw grappige of glorieuze revanche op deze persoon. Chique is de oplossing niet, maar hij werkt als een tiet!

Ik heb nu een paar alledaagse situaties van mijzelf eruit gepikt, maar denk ook eens aan vervelende opmerkingen van collega’s, een venijnig berichtje via whatsapp, of misschien zelfs het moment dat je hoort dat je partner vreemd is gegaan. De fik d’r in! Geen succes gegarandeerd voor grote dwarsbomers in het leven, maar het werkt erg goed bij alledaagse situaties.