Blog: De kracht van kwetsbaarheid

Over ondernemen en eerlijk zijn

Afgelopen jaar heb ik de sprong gewaagd naar ondernemerschap. Niet langer binnen op kantoor, maar mijn talent voor coaching en behoefte aan vrijheid meenemen naar buiten: zelfstandig Outdoor Coach zijn. Ik volg mijn droom en bestemming!

Klinkt gaaf, toch?

Dat is het ook, maar het was ook een van de hardste confrontaties met mezelf en mijn eigen kwetsbaarheid. Wat een huilbuien heb ik meegemaakt het afgelopen jaar. Veel minder energie dan voorheen, een nieuw vakgebied, nieuwe rol als ondernemer en soms geen puf of idee hoe ik bepaalde zaken aan moest pakken, zoals een logo, website, diensten ‘creëren’, een doelgroep kiezen, mijn verhaal als coach verduidelijken…

Ongeveer gelijktijdig aan deze periode startte ik met haptotherapie. Sessie voor sessie werd er een buitenlaagje afgepeld dankzij mijn therapeute. Alleen het nare was: het voelde alsof elk laagje dat eraf ging alles alleen maar erger maakte, in plaats van beter. Ik werd geconfronteerd met mijn fysieke en emotionele grenzen, met mensen of activiteiten die me teveel energie kostten, verloor overzicht, had gedachtes en bijkomende emoties die me nog moeier maakten… ik dacht dat het nooit op zou houden en ik gewoon moest accepteren dat ik op mijn achtentwintigste al een ouwe taart was die nooit volwaardig onderneemster en coach zou worden.

Weinig vertrouwen in mezelf en steeds het gevoel dat wat ik doe, beter moet.

Terugkijkend op dit afgelopen jaar besef ik me echter dat dit proces van kwetsbaarheid tonen, gevoelens toelaten en leren hiermee om te gaan me juist veel sterker heeft gemaakt. Ik kan nu beter keuzes maken, voelen wat ik nodig heb, verbinding leggen met anderen en daarbij eerlijk zijn tegen mezelf en anderen over wat ik voel en nodig heb.

Door aan te geven dat ik hulp nodig had, dat ik dit ondernemen niet alleen wil doen, heb ik geweldige mensen ontmoet die me nu nog steeds helpen mijn coachdroom te concretiseren, mijn doelgroep te verduidelijken, een flitsende én authentieke website te realiseren of simpelweg af en toe met me sparren.

En last but not least: een coach die zelf haar eigen kwetsbaarheid en kwetsbaarheid van het gecoacht worden kent, wordt een nog betere coach!

Bekijk vooral deze TED talk van Brené Brown van begin tot eind voor meer inspiratie.