Blog: Keuzes

Een voorbeeld uit mijn coaching praktijk

Outdoor coaching, hoe gaat dat? Hier een voorbeeld uit mijn praktijk.

Mijn coachee wil, na een eerdere job-switch, toch iets anders in zijn loopbaan. Hij heeft echter moeite met kiezen tussen de diversiteit aan mogelijkheden die zich nu aandienen. In het park waar de coachingssessie plaatsvindt zijn veel bruggen en voor de coachee representeren deze bruggen de keuzes die hij kan maken. Op een bepaald moment staan we op een plek waar we zicht hebben op wel vijf of zes bruggen langs het pad.

Hij: “Dit is dus precies hoe het is, ik zie al die keuzes, ook die in de verte en ik weet het niet, ik blijf maar heen en weer rennen in mijn hoofd tussen die keuzes.”

Ik: “Laten we dat eens doen, de keuzes verkennen door er langs te rennen.”

Wij rennen langs de bruggen en aan het einde van het pad rennen we weer terug. We moeten lachen om de situatie, maar aangekomen bij de oude plek zegt hij:

Ik voel ineens zo’n rust over me heen komen. Ik hoef helemaal niet al die keuzes te verkennen, weten dat ze er zijn is genoeg. Ik sta hier goed. Ik ga nu voor de eerste die op mijn pad komt.

We lopen samen over de eerste de beste brug en prompt… lopen we tegen een driesprong aan. We moeten lachen: “Zie je wel, na een keuze ontstaan er daarna weer genoeg mogelijkheden, zelfs richting keuzes die je nu niet gemaakt hebt.” Tijd voor een welverdiend kopje koffie in het parkrestaurant.

Dit fragment illustreert hoe een verrassende oefening buiten je de lucht kan geven om een keuze te maken. Door elementen in de omgeving (in dit geval bruggen) te nemen om je gedachten te simuleren, kun je er op een andere manier naar kijken; meer in de context, minder in je hoofd. Daardoor kun jij de omgeving verkennen en voelen wat bepaalde keuzes met jou doen.